Logo SSC

Newsletter Spitalul Sf. Constantin
aprilie 2014
Pacient cu greutate record, operat pentru obezitate la Spitalul Sf. Constantin

Barbatul, in varsta de 45 de ani avea, la 236 kg, un indice de masa corporala (BMI) 73,4, care il incadra in categoria "super-super-obezitate morbida", cu riscuri severe asupra starii de sanatate. Pacientul, domiciliat in judetul Dolj, reprezinta totodata un record de greutate pentru o interventie Gastriv Sleeve efectuata in Judetul Brasov, Spitalul Sf. Constantin fiind singura unitate medicala din Brasov unde acest tip de interventii pot fi efectuate, cu 135 de cazuri operate pana in prezent.

Mai multe detalii pe www.spitalulsfconstantin.ro.

Cum putem trata hernia de disc fara incizii?

In categoria mare a suferintelor degenerative ale coloanei vertebrale, hernia de disc ocupa un loc important prin numarul mare de cazuri si prin intensitatea suferintei produse. In functie de stadiul de evolutie al herniei de disc, multi pacienti au ca indicatie terapeutica tratamentul neurochirurgical. Exista retinere, uneori chiar teama, de a apela la neurochirurg, insa odata cu aparitia conceptului de chirurgie spinala miniminvaziva (MISS – Minimally Invasive Spina Surgery), aceasta teama nu mai este justificata!

Mai multe detalii pe www.spitalulsfconstantin.ro.

Ce este diabezitatea si cum se poate trata?

Obezitatea si diabetul de tip II

Suntem cu siguranta martorii progresiei alarmante a doua boli strans legate intre ele, a diabetului de tip II si a obezitatii. Considerat mult timp o boala incurabila, diabetul de tip II nu este cauzat de o lipsa a secretiei insulinei de catre pancreas (ca in diabetul de tip I), ci de o lipsa de raspuns a celulelor organismului la actiunea Insulinei, care este secretata in cantitati foarte mari si in timp epuizeza celulele Beta ale pancreasului.Epidemiologii au sesizat relativ rapid relatia stransa dintre obezitate si Diabetul de tip II, 80% dintre diabeticii tip II avand un indice de masa corporala (IMC sau BMI egal cu grautatea/inaltimea2) de peste 30, ceea ce-i incadreaza in categoria “obezitate”. Astfel, unul dintre “parintii” diabetologiei si obezitatii, Walter J. Pories lanseaza in anul 2004 un nou termen, “Diabesity (diabezitate)”, pentru a accentua legatura dintre cele doua boli. Alte cifre s-au adaugat in dreptul acestor maladii, obligand lumea medicala la gasirea unor solutii: 10% din populatia globului sufera de Diabet, 324 milioane de cazuri se vor inregistra in anul 2024, dintre diabeticii de tip II 60% sunt instabili metabolic (deci au o medicatie ineficienta), predispunand la complicatii cronice: oculare, renale, cardiovasculare etc. Pe de alta parte, Obezitatea a fost declarata de catre OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) “boala incurabila”, ceea ce a deschis poarta tratamentului chirurgical in aceste cazuri, implicit si in cazurile asociate cu diabet.

Mai multe detalii pe www.spitalulsfconstantin.ro.

Afla detalii despre Infectiile aparatului urinar de la medicii nostri

Cum am putea sa clasificam infectiile urinare?

Daca ne referim la patologia infectiilor urinare, exista o diferenta importanta intre infectiile la femei si infectiile la barbati, fiind totodata important de mentionat faptul ca acuze asemanatoare pot fi determinate de boli diferite.

La femei apare foarte des cistita acuta, atat la paciente tinere, cat si la paciente mai in varsta. Simptomele sunt destul de bine cunoscute – senzatia de urinari frecvente, mictiuni dureroase, arzatoare. Este o problema destul de frecventa si in cele mai multe cazuri are un motiv foarte simplu: avand in vedere ca uretra feminina este foarte scurta, agentii infectiosi ajung rapid in vezica, determinand inflamatia. Imunitatea organismului este de asemenea un factor foarte important: imunitatea scazuta poate sa duca la o infectie serioasa, de durata. La pacientele cu imunitate buna aceeasi infectie poate sa decurga practic fara simptome, pe cand la pacientele mai sensibile poate sa apara o infectie vaginala din cauza apei de piscina, care se va complica cu cistita. As vrea sa subliniez importanta problemelor ginecologice, scurgerile din sfera ginecologica deseori cauzeaza cistita. La pacientele tinere apare asa zisa “cistita lunii de miere”, care si-a primit numele dupa perioada cu viata sexuala mai activa.

In spatele acestor infectii stau intodeauna bacteriile, dar mecanismul de producere poate sa difere. Cistita simpla, care apare de 1-2 ori într-un an, dintr-un motiv dintre cele deja amintite, se trateaza de regula in functie de rezultatele analizelor de laborator, prin antibioterapie asociata cu antiinflamatoare, cu durata de cateva zile. Cistitele multirecidivate, complicate, necesita o serie de investigatii mai complexe, iar cazurile neglijate pot sa duca la infectii cronice.

Mai multe detalii pe www.spitalulsfconstantin.ro.

MEDICII NOSTRI
Dr. Vitalie Mogoreanu
medic specialist urolog
Dr. Botond Nagy
medic specialist urolog

Incepand cu 16 mai 2014, Dr. Mugur Popescu, medic primar urolog, ofera consultatii si efectueaza interventii chirurgicale si la Spitalul Sf. Constantin. Programari la Call-Center: 0268.300.300

Call-Center:  0268. 300. 300
www.SpitalulSfConstantin.ro
©2014 - Spitalul Sf. Constantin
Specializari / Sectii , , , , , , , , ,
Acest mesaj va este adresat cu scopul de a va invita sa beneficiati de ofertele si serviciile companiei noastre si va este transmis in dorinta de a va tine la curent cu cele mai noi servicii, oferte si informatii medicale pe care vi le putem oferi. Pentru ca intelegem si apreciem intimitatea d-voastra ne cerem scuze daca acest mesaj a ajuns din greseala la dvs, iar daca doriti sa nu mai primiti astfel de mesaje in viitor va rugam sa efectuati un click aici.